Agenda

Aangekondigd

Dubbeltentoonstelling JOKE RAES – THIBO MOREELS
1 mei – 1 juni 2025


De kunstpraktijk van Joke Raes draait om intuïtieve zoektochten, experiment en het verkennen van identiteit. Haar werk – van keramiek tot tekeningen en porseleinen maskers – nodigt uit tot contemplatie, waarbij ze vaste zekerheden loslaat en ruimte maakt voor poëtisch verzet. Haar kunst is een reis zonder vaste bestemming, maar met oneindige mogelijkheden.
Thibo Moreels creëert een eigen universum vol hybride wezens: van gerecycleerde heiligenbeelden tot fluorescerende superhelden. Zijn werk balanceert tussen humor en spiritualiteit, tussen traditie en absurditeit. Met olieverf, garen en vindingrijke assemblages daagt hij ons uit om verder te kijken dan het oppervlak.
You‘re not Lost, You’re Here is een expo vol contrasten: van Raes’ subtiele zoektocht naar betekenis tot Moreels’ kleurrijke fantasieën. Samen vormen ze een dialoog over vrijheid, verbeelding en de kracht van kunst om ons te bevrijden.
De vernissage vindt plaats tijdens het zesde galerieweekend van Oostende.art, op donderdag 1 mei om 15u, met een inleiding door kunstpsycholoog en curator Joannes Késenne.
You’re Not Lost, You’re Here – kom binnen en laat je verrassen.

Galerie P, Oostende
Kursaal-Oosthelling 10
1/05 – 1/06/2025
Gratis toegang

Karel Mus: tentoonstelling
Tactile Tranquillity – Screaming Silence

Bij het aanschouwen van veel fotografische werken schakelt het werk bij de toeschouwer de intuïtie uit. Niets daarvan bij het werk van Karel Mus. Zijn landschappen zijn abstracties van de werkelijkheid en dit geeft hen de ruimte om te dromen. Het leven zit vol abstracties en de manier waarop we die begrijpen is via intuïtie.

Bestaande landschappen worden getransformeerd in suggestieve beelden door sereniteit, turbulentie en mystiek toe te voegen. De aanwezige menselijke verstoringen worden uitgewist. Zo ontstaan nieuwe landschappen waarin de vraag gesteld kan worden: “Is dit de toekomst of het verleden?”

De landschappen van Karel Mus zijn een onvoorwaardelijk gesprek vanuit het hart zonder regels, verplichtingen en beperkingen. De vergezichten zijn als een blanco doek dat openstaat voor de projectie van ideeën, gedachten en indrukken in een dialoog met een illusoir thema, dat eeuwig kan duren.

De tentoonstelling Tactile Tranquillity – Screaming Silence van Karel Mus wordt geopend met een inleiding door Freddy Van Vlaenderen, voorzitter Breedbeeld, tijdens het zesde galerieweekend van Oostende.art op 1 mei 2025 om 17u.

Lopend

Duik in een boeiende ontdekkingsreis door de veelzijdige wereld van de vrouw, gezien door de ogen van 20 zeer uiteenlopende kunstenaars, van de demonische femme fatale van Félicien Rops tot de hedendaagse Maria Magdalena van Abigail Tulis. Deze tentoonstelling nodigt je uit om na te denken over de rol van de vrouw in de kunstgeschiedenis: van muze tot maker, van object tot subject. Hoe heeft de blik van de samenleving – en daarmee ook die van kunstenaars – de representatie van vrouwen door de eeuwen heen gevormd? En hoe doorbreken hedendaagse kunstenaars deze patronen om nieuwe verhalen en perspectieven te creëren?

“All About Eve” daagt je uit om verder te kijken dan het oppervlak en de complexiteit, kracht en schoonheid van vrouwen in al hun facetten te omarmen. Het is een viering van transformatie, identiteit en de evoluerende rol van vrouwen in kunst en maatschappij. Een tentoonstelling om niet te missen, van 22 maart tot 21 april 2025 in Galerie P+, Kursaal-Oosthelling 8 te Oostende. De vernissage vindt plaats op zaterdag 22 maart om 15u in het bijzijn van de kunstenaars. U bent van harte welkom.

Deze tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met arteVentuno archives.

De tentoonstelling Menuets croisés is een betoverende uitwisseling tussen de universums van Mireille Robbe en Dany Tulkens. Beide kunstenaars verkennen dapper en onverschrokken hun eigen mentale wereld, altijd op zoek naar nieuwe vormen van expressie. Robbe laat zich inspireren door haar passie voor natuur en alchemie, terwijl Tulkens tovert met anatomie. Hun creaties zijn stuk voor stuk doorwrochte meesterwerken die verbazen, aanzetten tot reflectie en uitnodigen tot hernieuwde kennismaking.

Hier vind je meer info over Dany Tulkens en Mireille Robbe.

Onderwaterfotograaf Harry Fayt is al jaren een graag geziene gast in Galerie P. Op dit moment maakt zijn werk deel uit van de expo Water, Water everywhere in Galerie P+. Vanaf 28 maart kan je zijn tentoonstelling Once Upon a Time bewonderen in De Oude Post in Middelkerke.

Onder de titel Another Reality / Un’altra realtà presenteert Galerie P. op the Phair in Turijn drie meesters van de geënsceneerde fotografie: Julia Fullerton-Batten (VK), Frédéric Fontenoy (Frankrijk) en Bart Ramakers (België).
In een tijd waarin de grens tussen het reële en het verbeelde vervaagt, nodigt Another Reality ons uit voor een visuele reis die de essentie van onze waarneming in vraag stelt. Dit project fungeert als een verkenning van de talloze lagen die ons begrip van het bestaan vormen.

Afgelopen

De tentoonstelling Water, Water Everywhere bracht de werken samen van vijf fotografen die hoge ogen gooiden op de recentste editie van Paris Photo, de hoogmis van de hedendaagse fotografie. Water is niet alleen het hoofdbestanddeel van onze menselijke lichamen, het is ook één van de grootste kopbrekens in de huidige klimaatopwarming. Met deze tentoonstelling, een samenwerking met galerie baudoin lebon parijs, opende Galerie P+ haar deuren op Kursaal-Oosthelling 8, nog geen 50 meter van zustergalerie P.


Lees hier meer over deze tentoonstelling.

Terugblik 2024

De Verdegem tentoonstelling “La vérité en peinture” was meteen onze eerste InfluENSORed tentoonstelling in het kader van het Ensorjaar, een project dat liep over alle Oostende.art galerijen, en de Verdegem-tentoonstelling was daarin een soort pendant van de Rose Rose Rose à mes Yeux tentoonstelling van Bart Verschaffel in MuZEE. Het was meteen bingo: naast onze trouwe klanten vond een hele schare Verdegem-adepten zijn weg naar onze galerie, eminente professoren en curatoren waren vol lof, persartikels zorgden nog voor extra trafiek, een gedroomde samenwerking.

Vervolgens nam Clément Jacques-Vossen onze galerie in met “Het geheim van de eenhoorn”. Ook dat was feest: we gingen met onze goede klanten naar de theatervoorstelling van Dries Vanhegen en Serge Feys, de reus Clem le Fou werd door James Ensor gedoopt op het strand en werd in stoet begeleid door het trommelkorps van de Melody Makers, een hoogdag in Oostende. Deze eerste solo-tentoonstelling van de jonge brusselse kunstenaar was een schot in de roos. Minister-president Jan Jambon kwam de tentoonstelling bezoeken, we publiceerden twee boekjes door Hans Theys over het oeuvre van Clément, we trokken met hem en zijn reus naar Venetië en deden er een kunsthappening in het Belgisch Paviljoen, we organiseerden buitengaats een expo op de Zavel in Brussel met zijn werk, Clément was present in de 9e biennale van de schilderkunst in het MUDEL én in de Emile Claus tentoonstelling aldaar, en zo mogelijk wordt dit jaar de samenwerking nog intensiever met een residentie in Oostende en daaruit voortvloeiend een duoshow in juni met Carolein Smit, een befaamde keramiste.

Gezien onze focus op fotografie was het niet meer dan logisch dat we in de daaropvolgende tentoonstelling “Ensorcelored” fotografen in dialoog lieten gaan met thema’s uit het werk van Ensor: naast iconen als Robert Mapplethorpe, Lucien Clergue, Marcel Mariën en Joel Peter Witkin boden we een forum aan hedendaagse fotografen als Anne Kuhn, Alizee Bauer, Karel Mus, Frédéric Fontenoy, Harry Fayt, Henriëtte Van Gasteren en Bart Ramakers (nota bene met het Ensor-fresco “Les Secrets du Hareng Saur” dat voor de Ensorwandeling Elle Adore le Noir werd gecreëerd). Dominique Gondry gaf een felgesmaakte pikante lezing over de minder bekende erotische kantjes van James Ensor in dit kader.

Dan was het de beurt aan Joke Raes, die met Wanderwaves haar eerste solo-tentoonstelling in onze galerie hield, een pendant van haar tentoonstelling in de Japanse tuin. Haar delicate porseleinen maskers, gedetailleerde organische aquarellen en pentekeningen en andere poëtische kunstwerken brachten vele enthousiastelingen in vervoering. Benedict Vandaele leidde haar tentoonstelling in terwijl Benjamin Glorieux op cello voor muzikale improvisaties zorgde, en bij de finissage dompelden we ons onder in de wondere wereld van de saké. Geen wonder dat we in 2025 de samenwerking verderzetten, met een duoshow van Joke en haar man Thibo Moreels in mei.

Tijdens de zomervakantie gaven we onder de noemer “The Garden of Love” 45 kunstenaars uit onze stal een podium om hun band met Ensor te onderzoeken. De lijst van artiesten is te lang om hier op te noemen, maar het moet gezegd dat deze chambre de curiosités met oude getrouwen en nieuwe vrienden voor artistiek vuurwerk zorgde.

Intussen had een andere oude getrouwe, Tom Herck, in de Biënnale van Venetië hoge ogen gegooid met zijn “Fisherman”. Hij tekende in september present voor de laatste InfluENSORed tentoonstelling in Galerie P, die op veel bijval kon rekenen, mede dankzij zijn enthousiaste lezingen. De kroon op het werk volgde toen bekend werd dat de Fisherman werd aangekocht door de provincie West-Vlaanderen en opgesteld wordt in het provinciaal domein Spiere-Helkijn als onderdeel van een kunstparcours.

Bijzonder fier zijn we op onze deelname aan Paris Photo, de zeer exclusieve Europese hoogmis van fotografie in le Grand Palais in Parijs, waar we samen met Baudoin Lebon ondermeer Julia Fullerton-Batten, Harry Fayt, Frédéric Fontenoy, Karel Mus, Bart Ramakers, Joel Peter Witkin, Lisette Model en Andreas Gurksy toonden, en met “het Zevende Zegel” door het toonaangevende l’Oeil de la Photo vermeld werden als de beste inzending. 

Tenslotte eindigden we 2024 met een première: de allereerste tentoonstelling van louter kunstwerken uit gerecycleerd glas door “The Green Soda Movement”, een internationaal collectief kunstenaars onder leiding van Frederik Rombach dat reflecteert op ons consumentengedrag en de gevolgen voor onze planeet.

Vanuit diezelfde bezorgdheid om de planeet presenteert de Zwitserse kunstenaar Pascal Berthoud hier nu vandaag zijn tentoonstelling Frequency of Light, en over twee weken opent op Oosthelling 8  een zustergalerie van galerie P haar deuren: Galerie P+, met de tentoonstelling “Water Water Everywhere”. Dat is het begin van een zo mogelijk nog betoverender jaar op de Oosthelling in Oostende – en dat is welkom ook, voor wie in het licht van de ontsporende actualiteit soelaas zoekt in de kunst. In de steigers staan een solo-tentoonstelling van Frank JMA Castelyns, een duoshow van Mireille-Robbe en Dany Tulkens, de duoshow van Joke Raes en Thibo Moreels én een nieuwe editie van het Internationaal Fotofestival Oostende. Extra-muros wordt er gewerkt aan een deelname aan de fotobeurs The Phair in Turijn (mei 2025) en Pan Amsterdam (november).

Kortom: na een adembenemend 2024 schakelen we in 2025 nog een versnelling hoger!

Afgelopen

SAVE ME – 16 november 2024 tot en met 5 januari 2025

SAVE ME is een unieke samenwerking van een groep internationaal gerenommeerde makers die zich engageren in “the Green Soda Movement”, een beweging die de mogelijkheden van post-consumer glass onderzoekt.
Deze eerste editie richt zich op werken gemaakt in de studio van RERO glass waar de kunstenaars middels residenties nieuwe en opwindende vertalingen van hun werk creëerden.

SAVE ME is een collectie van werken die verhalen vertellen over consumptie, over onze dromen, over angsten, paranoia en hoop. Ze zijn een spiegel op ons gedrag – fragiel, transparant en kleurrijk.

FREDERIK ROMBACH  ROEL STELS  DAVE WALTERS IOANA STELEA  JIMENA CHAVEZ DELION  JORIS VAN DE MOORTEL  JEFFE VAN HOLLE JEFF ZIMMER THEO BROOKS GEIR NUSTAD

Galerie P is trots en fier samen met Galerie Baudoin Lebon op Paris Photo in het Grand Palais van 7-10 november volgende artiesten te kunnen tonen: Joel Peter Witkin, Julia Fullerton, Lisette Model, Frédéric Fontenoy, Bart Ramakers, Harry Fayt, Karel Mus en vele anderen.

Zaterdag 5 oktober om 15u opende in Galerie P. de solo-tentoonstelling gewijd aan het adembenemende project ONCE WE RULED THE WORLD van TOM HERCK.

Met zijn project Once We Ruled the World doet Tom Herck ons nadenken over de impact van de mens op deze planeet, de kans op uitroeiing maar ook de mogelijkheid tot de geboorte van een nieuwe mensensoort. 

Clément Jacques-Vossen stelt zijn nieuwste werk tentoon op de Zavel in Brussel, in het kabinet van hedendaagse curiositeiten Jonathan F. Kugel, van 25 september tot 6 oktober. Welkom op de vernissage 25 september van 17 tot 21u30, met de boekpresentatie van Façadeklasjer van Hans Theys, over het werk van Clément.

45 hedendaagse kunstenaars oog in oog met James Ensor.

De deelnemende kunstenaars komen uit binnen- en buitenland en reflecteren over thema’s uit het werk van de Oostendse meester, zoals de zee, de dood, het stilleven, Christus, de maskers en … de liefdestuin:
Pascal Berthoud, Joel Person, Petra Paesmans, Erik Simons, Luc Mabille, Mireille Robbe, Karel Mus, Tom Herck, Carmen Pareras, Bart Ramakers, Chris Vanderschaeghe, Marc Smeets, Hans Defer, Philippe Badert, Frédéric Fontenoy, Marc Galle, Karen Farkas, Alain Verdier, Frank JMA Castelyns, Sofie Verhelst, Geert Defurne, Joke Raes, Thibo Moreels, Frederik Rombach, Henriëtte van Gasteren, Clément Jacques-Vossen, Nina Koželj, Veerle De Smet, Rob Vanoudenhoven, Gwenny Nurtantio, Dany Tulkens, Martine Vyvey, Jan Torfs, William Sweetlove, Guido Janssens, Gerda Van Damme, Roel Stels, Ulrike Bolenz, Matthieu Lobelle, Siegfried Vynck, Manon De Craene, Alizée Bauer, Anne Kuhn, Harry Fayt, Theo Van de Vyver.
Een tentoonstelling waarin je Ensor ziet schitteren door de ogen van zijn hedendaagse collega’s.

[De Traagheid, Tielt] Het oeuvre van Karel Mus wordt gekenmerkt door metaforische, suggestieve beelden die opvallend veel ruimte laten voor interpretatie. Elk werk is een gesprek zonder regels, zonder verplichtingen, zonder beperkingen. Het is een bijna leeg canvas waarop de toeschouwer zijn ideeën, gedachten en indrukken ongebreideld op kan projecteren. En ja, op het eerste gezicht is er vaak weinig te zien. Maar net dat weekt ook telkens weer een pak emoties los. Van 1 mei tot 30 juni in de Traagheid, Tielt.

[Galerie P. Oostende] In Wanderwaves stelt kunstenares Joke Raes haar nieuwe creaties voor, beïnvloed door facetten uit Ensor’s oeuvre, meer bepaald zijn intrigerend kleurgebruik bij stillevens of zeezichten, bloemen en schelpen. Anderzijds heeft Joke ook een connectie met de maskers die Ensor veelvuldig op zijn doeken schilderde. Verken de intrigerende creatieve golven van Joke Raes’ artistieke creaties, gekenmerkt door minutieuze detaillering, organische vormen en streven naar balans.
De werken in Galerie P. (18 mei – 23 juni) vormen een boeiende synergie met haar solotentoonstelling WanderMask, in de Japanse tuin Oostende (30 maart – 21 september). Joke Raes neemt u mee op een contemplatieve wandeling langs sculpturale maskerportretten, een verrijkende kunst ervaring doordrenkt van uniciteit en integriteit.

[Galerie P. Oostende] Van 20 april tot 12 mei verzamelt de tentoonstelling ENSORCELORED elf fotografen wier werken een ander licht laten schijnen op thema’s van Ensor: de zee, het stilleven, de dood, Christus, het naakt, de dronkaards, maskers, de verzoeking van de heilige Antonius en de zeven hoofdzonden. Tegelijk gaan jonge beloftevolle fotografen als Alizée Bauer of Harry Fayt de confrontatie aan met gevestigde waarden als Lucien Clergue, Joel Peter Witkin en Robert Mapplethorpe. Kortom: een tentoonstelling als een geslepen diamant, met vele facetten die sprankelen en inspireren. Vernissage vrijdag 19 april om 19u met een welkomstwoord door schepen van vrije tijd Bart Plasschaert, een toespraak door admiraal Jean-Paul Robyns en een getuigenis door professor Willem Elias. Een co-productie met Galerie Baudoin Lebon (Parijs).

[Galerie P. Oostende] Clément Jacques-Vossen is een jonge brusselse schilder die tijdens zijn jeugd in de toverketel met folklore, heraldiek en geschiedenis is gevallen. In zijn tentoonstelling Le Secret de la Licorne gaat hij in een sprankelende dialoog met Ensor. Bij gelegenheid van de vernissage van deze tentoonstelling wordt de publicatie L’ange du bizarre / De engel van het raarkoddige van Hans Theys over het werk van Clément Jacques-Vossen voorgesteld (Tornado Editions).

Ontdek hoe Jos Verdegem nog tijdens het leven van Ensor de kunst van het stilleven verder vernieuwt, aanvankelijk met een fauvistisch palet, later met een geheel eigen stijl. Deze tentoonstelling valt dan ook perfect te combineren met een bezoek aan Rose, Rose, Rose à mes yeux in MuZEE, gewijd aan het stilleven in België van 1830 tot 1930.

Deze tentoonstellingen maken deel uit van Ensor 2024, het veelzijdige stadsfestival met tal van expo’s en spraakmakende evenementen ter ere van het 75-jarig overlijden van kunstenaar James Ensor.

2023

Tentoonstelling Goddesses met werk van Ulrike Bolenz, Harry Fayt en Bart Ramakers. De tentoonstelling loopt tot 24 december, vrijdag – zondag 14 – 18u.

Tentoonstelling Sylvia Konior in de Traagheid Tielt, december 2023 – april 2024.

Tentoonstelling Bart Ramakers – The Bride Unveiled in de Traagheid Tielt, oktober – november 2023.

In het kader van de Internationale Fotobiënnale Oostende 2023 presenteerde Galerie P. van 16 september tot 12 november 2023 UOMO, een fotoproject van Jaouad Alloul en Bart Ramakers ten voordele van punt vzw.

In het kader van de Internationale Fotobiënnale Oostende 2023 presenteerde Galerie P. van 16 september tot 12 november 2023 Staging Stories van Joël Peter Witkin. Staging Stories is een samenwerking met galerie baudoin lebon Parijs. Tegelijk liep in Fort Napoleon een overzichtstentoonstelling rond het werk van de Amerikaanse grootmeester, gecureerd door Stephane Verheye.

Midsummerdaydream, tentoonstelling met Karen Farkas, Siegfried Vynck, Sylvia Konior, Henriëtte van Gasteren, Marc Galle, Dany Tulkens, Roel Stels, Frederik Rombach, Guido Janssens, Clément Jacques-Vossen, Eric Luc Maquet, K. von Klingenberg, Gerda Van Damme, Joël Person, Pascal Berthoud, Frédéric Fontenoy, Paul Zhen, juli-augustus 2023.

Genesis, tentoonstelling met Joël Person, James Ensor, Panamarenko, Pascal Berthoud, Frédéric Fontenoy, K. von Klingenberg, Bart Ramakers, april-mei 2023.

On the Border, groepstentoonstelling met Joel Peter Witkin, Greet Desal, Lieselot Wille, Matthieu Lobelle, Henriëtte van Gasteren, februari-maart 2023.

Memories, tentoonstelling Cecilia Paredes in de Traagheid Tielt, januari – juni 2023.

2022

Paradise Lost, groepstentoonstelling met werk van Manon De Craene, Paul Zhen, Patrick Montagnac, Roel Stels, Frederik Rombach, Victor Kastelic, 4 november – 24 december 2022.

Passages, groepstentoonstelling met werk van Marcello Chiarenza, James Ensor, Frédéric Fontenoy, Keith Haring, Clément Jacques-Vossen, Marc Lagrange, Cecilia Paredes, 2 september – 30 oktober 2022.

Summer’s Fall, solo tentoonstelling Victor Kastelic, in de Traagheid, Krommewalstraat 6, Tielt, 24 augustus – 24 december 2022.

Strange Days have found Us, groepstentoonstelling met Ulrike Bolenz, Koen Fillet, Dirk De Keyzer, William Sweetlove, Panamarenko, Bart Ramakers, Rob Vanoudenhoven. 2 april – 26 juni 2022.

2021

Tentoonstelling Bart Ramakers – The Bride Unveiled in Brasserie du Parc, september – oktober 2021.

William Sweetlove – Bart Ramakers, Scream of the Butterfly, April-Mei 2021.

Galerie P
Kursaal – Oosthelling 10 Oostende (naast boekhandel de Witte Zee)
Vrijdag – zondag
14:00 – 18:00

Galerie P+
Kursaal – Oosthelling 8 Oostende (naast Galerie P)
Zaterdag – zondag
14:00 – 18:00

Contact
info@galeriep.be
+32 478 74 00 20