Ulrike Bolenz

Die Göttin Europa

Ulrike Bolenz is een Duitse kunstenares, geboren in 1958. Zij studeerde aan de Kunstuniversiteit in Kassel bij professor Manfred Bluth en professor Tom J. Gramse, Documenta 6. Na Marburg en Berlijn, week zij met haar atelier uit naar Brussel (B).

Mens en machine

Ulrike hanteert een zeer eigen stijl die het midden houdt tussen traditie en experiment. Ze plaatst de hedendaagse symbiose tussen mens en machine centraal in haar het werk. Mannen én vrouwen – of zijn het hybride wezens ? – worden afgebeeld op platen van plexiglas, een materiaal dat doet denken aan computer- of smartphoneschermen. De ruis, de pixels en de fragmenten van barcodes verwijzen naar de vele technologische ontwikkelingen die vandaag vast onderdeel zijn van ons leven. Door haar installaties vervolgens op te bouwen in verschillende lagen bedriegt ze het oog en creëert ze, net als een computer, de illusie van ruimtelijkheid.

Dat ze bovendien vlot en virtuoos overschakelt van de ene artistieke taal op de andere en van het ene medium op het andere is te zien aan een reeks indrukwekkende schilderijen, waaronder monumentale portretten van belangrijke personnages zoals Samuel Beckett, Jean-Luc Dehaene, Herman Van Rompuy, Donald Tusk, ….

Schimmen

Ulrike Bolenz geniet een internationale bekendheid. Verschillende private en openbare collecties namen haar werk op, en ze heeft al deelgenomen aan verschillende Europese beurzen, zoals de Elysées des Arts in Parijs, de Berliner Liste in Berlijn en Zebra in België. Ulrike Bolenz legt haar transparantiespel op door gefotografeerde silhouetten in te sluiten in plexiglas. Door hen een tweede, met acrylverf getatoeëerde huid te geven, versterkt ze de uitdrukking van de lichamen en gezichten.

De manier waarop ze haar werken ophangt, benadrukt nog eens het onwezenlijke effect ervan. Brutaal confronteert ze ons met schimmen die in hun immateriële leven gevangen zitten. Er zijn geen tastbare verbanden meer met de werkelijkheid, maar tersluikse schaduwen die in dialoog lijken te willen treden. We voelen de verleiding om op een onbereikbaar doel af te gaan. Alle energie wordt erheen geleid. Dit poëtische universum raakt ons omdat ook wij in de loop van ons leven van donker naar licht overgaan, en omgekeerd.

Galerie Papillon Oostende

Ulrike neemt deel aan de expositie “Strange Days” in Galerie Papillon, Madridstraat 2 Oostende, van 2 april tot 29 mei 2022, samen met Koen Fillet, Dirk De Keyzer, Panamarenko, Bart Ramakers, William Sweetlove en Rob Vanoudenhoven.

Fünf Kontinente – Fünf Lachende

https://ulrike-bolenz.eu/

Over Galerie Papillon

De gebroeders Degrave behoren tot de beruchtste zeevaarders die Oostende ooit heeft gekend. Op 3 maart 1894 werden ze na een avontuurlijk leven in Brest schuldig bevonden aan moord en piraterij en ter dood veroordeeld. Hun straf werd omgezet in levenslange gevangenschap op Duivelseiland, waar veertig jaar later ook Henri Charrière (Papillon) zou belanden en ontsnappen. Dat verhaal vol avontuur en vrijheidsdrang inspireerde de oprichter van de galerie, Jacques Lanoye, zoon van Robert Lanoye en … Augusta Degrave.

Vind ons

Adres
Madridstraat 2
Oostende

Uren
Vrijdag – zondag
14:00 – 18:00

Contact
info@galeriepapillon.be
+32 478 74 00 20