Joke Raes

Wanderwaves

Met Wanderwaves weerspiegelt Joke Raes de kronkelende reis van artistieke verkenning. Haar eerste solotentoonstelling bij Galerie P vat de vloeibaarheid en de onvoorspelbaarheid van de creatieve expressie samen, vergelijkbaar met golven die voortdurend op en neer gaan. Al enige tijd keren golven terug in haar oeuvre, met hun dynamische karakter als belangrijkste beweegreden. Dwalen verwijst naar het ontstaan en sluimeren van beelden tijdens de nacht, in een toestand die zich ontwikkelt tussen het slapen en waken. 

Still Life Flora

Joke Raes, een laureaat van het voormalige Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent, heeft zich inmiddels gevestigd als een multidisciplinaire kunstenaar. Haar carrière begon in het theater als performer en vormgever, maar al snel werd ze verleid door de lokgroep van de beeldende kunst. Haar niet-aflatende interesse voor de organische wereld is onlosmakelijk verbonden met haar creatieproces. Tekeningen, sculpturen en installaties lijken zonder enige moeite te ontstaan, maar bij nadere inspectie van het werk komt een bijzondere zorg voor detaillering tevoorschijn. Niet zelden speelt de lijn een prominente rol in haar twee- en driedimensionale kunstwerken. Tegelijkertijd weet de kunstenaar het evenwicht te bewaren tussen controle en spontaniteit waarmee ze de blik van iedere kijker weet te bekoren. 

Mask X

Op technisch vlak blinkt Joke Raes uit door het gebruik van diverse materialen en technieken. Als een artistieke duizendpoot tekent, lasert, beitelt, breit en assembleert Raes haar werken met een nauwkeurigheid die de grens tussen natuur en cultuur vervaagt. De kunstenaar werkt met industriële restmaterialen, epoxy, keramiek, veren, wilgenkatjes en plantenzaden, en maakt structuren die de kijkers uitnodigen om persoonlijke verhalen te vertellen of te creëren. Haar werk zit vol fantasierijke botanische vormen en omhelst verschillende contrasten zoals binnen en buiten, zacht en ruw, en onthullen en verbergen. 

Shell Portrait

De afgelopen jaren bleef Joke Raes haar ambachtelijke vaardigheden met keramiek, porselein in het bijzonder, verder ontwikkelen. In 2017 was ze een artist in residence bij het European Ceramic Work Center in Nederland en een jaar later trok ze richting Japan voor een residentie bij Creative Residency Arita. Het werk van Raes was reeds te zien in verschillende internationale instituten en projecten zoals S.M.A.K., Vanhaerents Art Collection, Moscow Biennale of Contemporary Art, Van Abbemuseum, Kyoto Art Center en Museum Dhondt Dhaenens. Op een boogscheut Galerie P loopt momenteel Wandermask, een tentoonstelling in de Japanse Tuin van Oostende. Raes neemt ook deel aan de groepsexpositie Het geheugen als gebouw in de Poortersloge, een initiatief van CC Brugge naar aanleiding van Triënnale Brugge. Als winnaar van Ceramic Brussels Art Prize 2024, bereidt ze zich voor op een residentie bij Fondation L’ Accolade in Parijs. 

Benedict Vandaele

17 mei 2024