Karel Mus

Fotograaf Karel Mus is een geboren beeldend kunstenaar. Als jonge knaap dankte hij zijn populariteit onder meer aan het talent waarmee hij de poëzie-albums van vriendjes en vriendinnetjes opfleurde met zijn tekeningen. Waar zijn vader als architect solide structuren creëerde, leefde Karel zich uit in William Turner – achtige aquarellen. Tegelijk was hij altijd de discrete observator: de fotograaf van dienst.

Hoewel fotografie zijn tweede natuur is, duurde het tot 2015 voor hij zijn momentopnames tentoonstelde: “Ik was van mening dat ik pas goed genoeg was om iets te tonen als ik ook een gekwalificeerde fotograaf was. Daarom heb ik ook het diploma van fotograaf behaald. Eigenlijk was dit een waanidee, maar evengoed ben ik tevreden deze opleiding te hebben gedaan en alle disciplines en technieken van de fotografie onder de loupe te hebben genomen. Het is daardoor dat ik nu ook de mogelijkheid heb ontdekt om de aangeleerde technieken op zo’n manier te gebruiken dat het creatief wordt. In 2015 pas ben ik bezig gestart met deelnamen aan wedstrijden en tentoonstellingen, en de successen die ik daarmee boekte waren voor mij het echte startpunt.”

Het oeuvre van Karel Mus wordt gekenmerkt door metaforische, suggestieve beelden die opvallend veel ruimte laten voor interpretatie. Elk werk is een gesprek zonder regels, zonder verplichtingen, zonder beperkingen. Het is een bijna leeg canvas waarop de toeschouwer zijn ideeën, gedachten en indrukken ongebreideld op kan projecteren. En ja, op het eerste gezicht is er vaak weinig te zien. Maar net dat weekt ook telkens weer een pak emoties los.

Landschappen worden vaak verstoord door menselijke elementen. Maar wat gebeurt er als die menselijke elementen worden ‘uitgewist’? Door bewust afstand te nemen van klassieke landschapsfotografie ontstaan nieuwe beelden die geen link meer hebben met de realiteit. Er ontstaat een heel nieuwe wereld waarin plaats is voor dromen en zingeving, waarin de grens tussen fotografie en schilderkunst vervaagt, en waarin het gepermitteerd is om aan het twijfelen te slaan.

Karel Mus is MASTER Qualified European Photographer

Samenwerkingen met:

Stephane Verheye, Curator
Freddy Van Vlaenderen, Curator
Galerij P., Oostende

Belangrijkste tentoonstellingen:

Unknown Masterpieces in Knokke-Heist

Internationale Fotobiënnale 2023 Oostende

Belangrijkste prijzen:

Master Qualified European Photographer
Silver Camera for Landscape Photography

Printlabo:

Milo Profi

Inspirerende fotografen:

Ragnar Axelsson
Nick Brandt
Hiroshi Sugimoto

Motto

“If you obey all the rules, you miss all the fun.” – Katharine Hepburn