Patrick Montagnac

Patrick Montagnac werd geboren in de streek van de Grands Causses Aveyronnais “waar de aarde rood is, waar de stenen gebeeldhouwd zijn door de tijd, en waar het mineraal het plantaardige domineert”. Vanaf de hoge plateaus kijkt hij, als vanuit een denkbeeldig vlak, naar de immense meanders van de Lotvallei… Observatie speelt een belangrijke rol in het leven van de jongeman. Hij was van kinds af aan geboeid door de esthetiek van stenen muren, die, gevormd door de hand van de mens, verrassen door de subtiliteiten van hun reliëf en de schaduwen die ze produceren.

Mère


Op 16-jarige leeftijd realiseerde Patrick eindelijk zijn kinderdroom: leren vliegen. Hij begon te reizen en de aarde vanuit de lucht te ontdekken. De observatie van de reliëflijnen, de zeekusten of de loop van de rivieren riepen bij deze jonge piloot vragen op over de begrippen “tijd” en “spoor” (trace). De kunstenaar zelf vond het begin van een antwoord enkele jaren later na een verkeerde medische diagnose. De keuze om zich via de schilderkunst uit te drukken lag voor de hand en betekende het begin van een formidabele artistieke vlucht.

Tahiti


In 2012 presenteerde Patrick een dertigtal werken in een galerie in Montélimar, waarvan er eenentwintig kopers vonden. In 2013 lanceerde hij zijn eerste zwarte monochrome werken en nam hij deel aan de eerste sponsoring die werd georganiseerd ten voordele van de vereniging voor hulp aan meervoudig gehandicapte kinderen, Solhandia.

Collection “Hommage aux femmes”


“Geven, helpen, is een van mijn belangrijkste doelen, het is de motor en de brandstof die mijn werk zin geeft”, benadrukt de kunstenaar.
De tentoonstellingen volgden elkaar snel op en verspreidden zich vervolgens snel buiten de Franse grenzen.

Patrick Montagnac stelde onder meer tentoon in Montélimar, Düsseldorf, Londen, Tokyo, Parijs, Amsterdam, Lausanne, Moskou, Nice, Madrid, Le Cateau-Cambrésis… zijn deelname in de tentoonstelling “Paradise Lost” is de eerste in België.

http://patrick-montagnac.com